Jarah de Jong is 24 jaar oud en net afgestudeerd voor zijn bachelorstudie Mediatechnologie. Deze Molukse 3.0’er houdt van alles dat te maken heeft met het ontwikkelen van websites en de technologie die daarbij komt kijken. Tegenwoordig denkt Jarah na over hoe hij met de kennis uit zijn studie iets kan betekenen voor de Molukken.
Mystiek
Jarah is geboren en getogen in Zeeland en komt uit een Moluks gezin. In 1951 kwam zijn vader vanuit Semarang naar Nederland. Zijn moeder is geboren in Vlissingen. Indrukwekkende verhalen over Ambon worden vooral verteld door zijn oma en geven Jarah een beeld van het leven van zijn familie in vroegere tijden. ‘Wat ik vooral bijzonder vind aan de verhalen van mijn oma, is de ‘mystiek’ erin. Het zijn ervaringen die ik nu niet zomaar kan uitleggen, je moet dat zelf ervaren,’ zegt Jarah met kippenvel. Tijdens zijn eerste vakantie naar Ambon, zei hij bij aankomst meteen: ‘Wow ja, dit is het!’ De mist die er hing, de palmbomen en alle Molukse mensen bij elkaar waren voor hem het herkenbaar decor van de familieverhalen.
Moluks voelen
Jarah begon met een MBO-opleiding: website-ontwikkelaar. Vervolgens studeerde hij Media-technologie aan de Hogeschool Rotterdam. Jarah vertelt dat hij een meeloopstage heeft doorlopen en verschillende opdrachten deed voor klanten in de zorg. Zijn Molukse achtergrond speelde geen rol in zijn studiekeuze. Ook maakten de Molukse gewoonten die Jarah van huis uit heeft meegekregen, hem niet anders op school. ‘Het is niet zo van, oh ik ben Moluks, dus ik ga anders praten. Ik ben gewoon hoe ik ben’. Jarah sluit zich wel gemakkelijker aan bij Molukse jongeren. Hoewel hij meer Nederlandse dan Molukse vrienden heeft, voelt hij een klik met Molukse jongeren. Hij zal hen eerder aanspreken op een verjaardagsfeestje. Hij lacht: ‘Het is niet om te discrimineren, maar je zit in hetzelfde schuitje. Taal, cultuur en gewoontes zijn iets vanzelfsprekends onder Molukse jongeren.’ Ik vraag me af wat hij bedoelt met taal: ‘Begin je met: “Hey apa kabar?”’ Jarah schudt zijn hoofd. ‘Ik vind het gewoon leuk om af en toe Maleis te kunnen praten.’
Stichting Samenwerking Vlissingen Ambon
Ook al speelde zijn achtergrond geen rol bij zijn studiekeuze, toch zou Jarah graag zijn kennis gebruiken om iets voor de mensen op Ambon te betekenen. Daarom heeft hij een paar jaar geleden de website opgezet voor Stichting Samenwerking Vlissingen Ambon (SSVA). Deze stichting wil de levensomstandigheden op Ambon verbeteren. In 2007 werkte Jarah zelf mee aan een project, waarbij hij onderzocht in hoeverre men op het eiland toegang tot internet heeft. Deze ervaring heeft hem aan het denken gezet. ‘Ik hoop ooit een internetcafé te beginnen in Ambon, dat daar ‘warung internet’ of ‘warnet’ heet. Met als hoofddoel: werk creëren voor de mensen daar.’ Mooie woorden om mee af te sluiten. Succes, Jarah!
Ik zou graag willen weten wie Jarah’s ouders zijn dna dat zijn moeder in Vlissingen is geboren. Ik ben zelf van ’50 en kende de Jongs goed.
Dag meneer Schenkhuizen, Bedankt voor uw reactie. Ik zal Jarah vragen eventueel contact met u te laten opnemen.