Mikal Levéfre, 24 jaar. Naar eigen zeggen ontzettend eigenwijs. Krullen van zijn moeder, ogen die echt Indisch zijn. Opgegroeid in Zuid-Limburg, via Belgie en Den Bosch terechtgekomen in Breda. Bijna afgestudeerd in Food Design en sinds kort ZZP-er. Mikal kan ontzettend genieten van mooi en lekker eten. Dus waarom niet je beroep ervan maken? Dat hij ook nog eens onze 700e Liker van onze Facebook-pagina was, was voor ons een mooie reden om hem eens flink in het zonnetje te zetten in de serie Jonge Indo in de Keuken.
Van opa op kleinzoon
Met Indisch eten koken is Mikal opgegroeid. Op 2-jarige leeftijd kwam de vader van Mikal vanuit Jakarta met zijn ouders en broers naar Nederland: ‘Mijn oma was Nederlandse, mijn opa Indonesisch. Dat maakt mij een kwartje. Mijn vader houdt niet van koken en mijn moeder neemt alleen de tijd om Indonesisch te koken. Ze is fan van Rendang. Vaak gaat zij aan de slag met het boekje Indische keukengeheimen van Oma Keasberry.’ Zijn passie voor koken komt volgens Mikal van zijn opa: ‘Mijn opa was een creatieve man. Hij was altijd te vinden in de keuken. Vol interesse keek ik mee als hij kookte.’
Opa’s nasi, wok en kruidenkastje
Mikal komt uit een hechte Indische familie. Hij vindt het mooi om te zien hoe recepten van zijn opa op precies dezelfde wijze gemaakt blijven worden: ‘Uitje bakken – kruiden erbij – ei erbij zodat deze om het uitje heen komt te zitten, en dan pas de rijst. Dat is Opa’s nasi.’ Aan opa’s wok bewaart Mikal mooie herinneringen: ‘We hadden geen frituur, dus de Van Dobben kroketjes gingen in de wok.’ De beleving die met eten samenkomt is een belangrijk element volgens Mikal. Met een grote glimlach vertelt hij over opa’s kruidenkastje met vreemde specerijen: ‘Als ik aan dat kastje terugdenk, dan ruik ik nog alle geuren die daaruit kwamen als ik de deurtjes opende.’
Creative Food Business
Mikal is bijna afgestudeerd in Fooddesign, maar wat kan je daar nu precies mee? ‘Mijn opleiding is best breed, het belangrijkste is wat ik ermee wil.’ Mikal is vooral geïnteresseerd in de combinatie van communicatie en het beeldende aspect daaromheen. Als voorbeeld noemt Mikal zijn project over de ‘schijf van vijf’. Hiervoor werkte hij met kinderen van 10 tot 14 jaar om op een creatieve, speelse en toegankelijke wijze de schijf van vijf uit te beelden: ‘Kinderen hoeven niet perse heel gezond te eten, maar wel normaal. Het is mooi dat ik kinderen daar bewuster van kan maken.’ Creative Food Business, oftewel alles wat met eten en drinken te maken heeft, zo kan Mikal’s werkveld ook genoemd worden. ‘Er zijn bijvoorbeeld trucjes om het eten er mooier uit te laten zien op foto’s. Zo wordt er bij bier gelatine toegevoegd om de belletjes beter tot hun recht te laten komen en het schuim wordt vervangen door eiwit voor een perfecte kraag. Ik houd het liever wat natuurlijker, maar je moet het natuurlijk zo fotograferen dat bij de mensen het water in de mond loopt.’
De toko is je beste vriend
Duidelijk is dat Mikal zijn kennis graag met anderen wil delen. Dit gebeurt ook tijdens de workshops die hij geeft bij Pat’s Kitchen, een kookstudio in Waalwijk. Met ongeveer tien deelnemers bereidt hij een meergangenmenu. Het Indische dat Mikal doorgeeft aan de deelnemers is dat men de toko niet moet vergeten: ‘De toko is je beste vriend – waarom moeilijk doen als de toko het heeft.’ Een ambitie van Mikal is om zijn eigen culinaire studio op te zetten. Ook speelt hij met de gedachte om samen met andere gekke jonge Indische creatievelingen tips uit te wisselen, en oude recepten van opa en oma in een nieuw jasje te steken. ‘Experimenteren en voor elkaar koken. Komt dat Indische toch weer een beetje terug. Maar voor ik dit bereik moet ik nog hard aan de slag. Ach, ik dop mijn eigen boontjes wel.’ Een tikkeltje bescheiden, maar dat siert hem absoluut.
Tot slot: Food Design for Indo’s
Gado Gado 3.0! Een heerlijke maaltijdsoep voor 4 personen met als basis een pindasoep, gevuld met gestoomde groenten naar keuze. Bereidingstijd: circa 40 minuten. Selamat Makan!
Ingrediënten
- 4 st kippenbout/dij (met bot)
- ½ st prei
- 4 st bleekselderij (stengel)
- ½ st komkommer
- 4 st ei (hardgekookt)
- ½ st bloemkool
- 100g sperziebonen
- 4 st witte koolblaadjes
- 2 st aardappel (middelgroot)
- 4 st bospeen
- 1 st ui
- 3 st knoflook
- 1 st vers pepertje
Kruiden & specerijen
- citroengras (vers) anders serehpoeder
- peper
- koriander
- ketoembar
- djintan
- ketjap
- pindakaas
- trassi
- gember (vers)
- bouillon blokje kip
- laurier
- peperkorrels
Bereidingswijze
- Zet de kippendij op met de kippenbouillon, 1 stengel bleekselderij, koriander, peperkorrels, laurier en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat deze garen in zijn eigen bouillon.
- Zeef de kippenbouillon en bewaar zowel de kip als de bouillon.
- Kook de aardappels gaar in hun schil, afgieten en af laat koelen.
- Snipper de ui, hak de knoflook en het rode pepertje. Fruit deze aan in een klein beetje olie.
- Voeg de gehakte verse gember, trassi, citroengras, ketoembar en djintan toe. Fruit dit kort mee.
- Voeg de pindakaas toe en roer het geheel door.
- Voeg nu een beetje kippenbouillon toe (bewaard van stap 2) en roer het geheel glad.
- Voeg daarna bouillon toe totdat je een dikte verkrijgt van gebonden soep.
- Laat de soep op laag vuur trekken en vergeet niet af toe te roeren.
- Stoom de witte koolblaadjes, gesneden bospeentjes, sperzieboontjes, bloemkoolroosjes en de gesneden bleekselderij totdat deze beetgaar zijn.
- Ontdoe de afgekoelde aardappels van hun schil en snijd ze in grove stukken.
- Pluk de afgekoelde kip tot grove stukken. Snijd de eieren.
- Breng de soep aan de kook en voeg de geblancheerde groentes, geplukte kip en aardappels toe.
- Snijd de komkommers in stukjes en bak ze kort. Voeg daarna toe aan de soep.
- Garneer het geheel met de eieren, bosui en eventueel koriander.
P.S. Ken of ben jij een Indo die graag in de keuken staat, en zou je mee zou willen werken aan een aflevering van Jonge Indo in de Keuken? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar liselore@indisch3.nl
Ontzettend leuk artikel Mikal.
De Opa’s en Oma’s van jou generaties hadden het niet makkelijk om zich in Nederland te vestigen het was voor hun hard werken om een aangenaam plekje te vinden binnen de Limburgse(Nederlandse) gemeenschap. Zo heeft ieder een zijn eigen verhaal hierover.
Ik weet zeker dat er bij de jonge Indo’s gelijk gestemden zijn die de verhalen van hun ouders,groot ouders, op hun manier naar buiten brengen, als een ode aan Opa en Oma.
Het talent van Opa was lekker koken en hand vaardigheid dat zich vooral uitte toen hij meer klein kinderen kreeg.
Heel veel succes aan alle jonge Indo’s.
Peter.
Tja Mikal, opa kookte met de losse hand. Gooi maar in de wok, komt goed. Hoogtepunt (een van de vele) was de kip (uit de diepvries) die na een tovertruc tevoorschijn kwam op een feestje. s ‘Morgens stond er kippensoep en ragout klaar. ( was die kip) Opa hield wel van koken met de losse pols. Als generatie 3.0 zet hem op.
Boet
Hoi Boet,
ik kan mij ook nog goed herinneren het was een examen/school feestje bij ons thuis. Mikal, bij Opa en Oma kon dit in hun super kelder.
Er waren leuke gasten die een cabaret uitvoerden met een ontdooide kip uit de frigo(koelkast). Het was een zeer geslaagde act. En opa kreeg dit de volgende dag allemaal te horen en heeft de talent volle kip toch nog een tweede functie gegeven, soep en ragout.