In het kader van het tweejarig bestaan staat deze week in het thema van: eten! Elke dag vind je op de blog een nieuw recept van de gerechten die we als redacteuren gemaakt hebben voor onze kumpulan op 23 april. De gerechten die we daar gemaakt hebben, zijn onze favoriete Indische gerechten. Hierbij recept5: Gado Gado.
Ingrediënten
Taugé, eieren, aardappels, tahoe of tempeh, komkommer en sla,
bloemkool, boontjes, witte kool, worteltjes (en evt. ook andere groenten), satésaus, emping.
Bereiding
-Snij de bloemkool, boontjes, witte kool, worteltjes etc. in stukjes en blancheer ze totdat ze beetgaar zijn.
-Kook de aardappelen in de schil, schil ze en snij ze in stukken of plakken.
-Eieren hard koken en in stukjes snijden. Taugé ook even in heet water dompelen.
-Snij de komkommer in plakken.
Opdienen
Leg alle ingredienten op een schaal zodat een gemengde schotel ontstaat: eerst de aardappel, dan de groente en als laatste de eieren en komkommer. Dan de satésaus erover gieten en daaroverheen de emping.
Heerlijk met witte rijst, kroepoek, gebakken uitjes, tempeh of tahoe en seroendeng.
Heerlijk!! Ook één van mijn favorieten (voorwaarde: als de satésaus maar wel zelf gemaakt is!) Maar ik denk wel dat 99% van de Indo’s dit recept kunnen dromen….
Ik moet wel lachen dat de moderne Indo in NL satesaus over ze gado-gado gooit. Doet me die kroon herinneren die er aan ging toen ik in Indonesie op een asempit beet.
ze bedoelen kennelijk bumbu gado gado .
trouwens er zijn verschillende soorten bumbu gado gado , pecel etc .
De bumbu gado2 in de foto is gemengd met santen .
Als er iets smerig is in Nederland is het wel de zogenaamde saté- of pindasaus, die is alleen OK voor de gehaktballen op woensdags voor de trut-hola’s die niet kunnen koken of voor op het patatje-oorlog. Het is misschien een goed idee deze zogenaamde saus bij wet te verbieden en deze alleen nog in gevangenissen te serveren.
Vers gebrande pinda’s, cabe rawit, asem zonder pit, gula jawa, beetje terasi et voila votre sauce de cacahuettes U moet wel een cobek hebben, dat vergt een speciale pols, echter de in de meeste Indo-winkels verkrijgbare bumbu-pecel dari Blitar is een zeer goed alternatief.
NB. Santen in de pindasaus is een misdaad.
De pecel is zeker een goed alternatief…er smakelijk !!
….maar ik ben het compleet met je eens over die satésaus hier in NL; gevangenisvoer, of anders gewoon over het land strooien ;-))
Ieder heeft zijn manier van gado-gadosaus maken; ik vind het heerlijk als er veel sereh in zit!!
Gadoh, Gadoh, het Indische gerecht bij uitstek, want daar “meets East West”. Want waar vind je in hemelsnaam in Indie/Indonesie bloemkool , witkool, of boontjes worteltjes of het moet allemaal ingevoerd zijn voor de Expats, Misschien vind je nu ook bintjes of komkommer (what is in a name) in Indonesie.. Na jaren heb ik het weer gemaakt en ik ruik de geur van vroeger, bij mijn Moeder.
En dan die hele discussie over pindasaus is wel leuk maar niet zo fijn als je in de binnenlanden van Italie zit want daar is het al moeilijk om tauge te vinden. Want dan ga ik typisch Indisch aanpassen aan hetgeen te vinden is. Dus ik heb uit NL een zakje met Petjil meegenomen.
Dat is misschien namaak maar waar moet ik in Italie dan cabe rawit, asem zonder pit, gula jawa, terasi, cachuettes of cobek kopen.
Lees eens het etiket van de Petjil met de ingredienten. Daar ga je al zonder proeven van over je nek.
Ik lees de ingredienten van de petjil. “Div. Kruiden en Specerijen”. Dat zoiets met die benaming in NL mag worden verkocht, je weet nog geeneens wat je eet. Ik hou mijn hart en bloedvaten vast. Ik heb nog een rapportje over die dingen gelezen en als ik de hoeveelheid pesticiden, kleurstoffen, conserveringsmìddelen en andere rotzooi in ogenschouw neem dan wordt een gemiddeld mens na het eten wel even misselijk. Kan je nagaan hoe kinderen zich na zo’n zelf gemaakte satésaus voelen..
Mijn groenten (excl taugé en wortels gekocht bij de biottega) zijn tenminste biologisch, die komen uit de eigen tuin, dus ik weet wat ik eet.
Maar biologisch is niet zo’n thema bij Indischen: als het maar lekker en ongezond is. Selemat Makan. Ach, dood gaat iedereen.
Bumbu gado gado :
Eenvoudig te maken , alsmaar je een echte cobek hebt.
(Soms met toevoeging van een betje santen.)
Bumbu Saus:
200 gram kacang tanah, goreng
2 buah cabai merah
5 buah cabai rawit
1 sdt garam (1tl)
½ sdt (tl) terasi (dese hoef niet als iemand allergisch is voor udang)
200 cc air matang
Bumbu Pecel is bumbu Gado2 met Kencur .
Wat lekker is bij barbecue of sate ayam bakar of kambing(geit) i salade bangkok .
Gemaakt van verse (niet gekookte ) groenten , de wortels moet even (zeer kort )gekookt worden.
Met de zoet zure smaak is het een goede combinatie .
Indonesiers houden vaak rekening mee met elkaar aanvullende smaken die harmonieus gecombineerd moeten worden ( Ying-Yang ?)
Maar de Indonesische sdt (sendok teh) is heel wat groter dan het Nederlandse theelepeltje…
Beetje suiker en asem kan ook.
Gado2 en Pecel zijn salades, en net zoals de meeste salades is het de bedoeling dat ze koud (nu ja, koud is het natuurlijk nooit in Indonesië – iets kouder dan lauwwarm dan maar) worden gegeten.
Gado2 als gemengde groente overgoten met warme satesaus is een misdaad! 😉