Nog een paar dagen en dan staat een president van Indonesië voor het eerst sinds 10 jaar weer op Nederlands grondgebied. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte afgelopen woensdag het programma bekend. In tegenstelling tot een eerder bericht is dit staatsbezoek gepland van 6 tot en met 8 oktober (in plaats van 9 oktober) 2010 -uitgerekend in de week dat het nieuwe kabinet wel eens zou kunnen beginnen. Zou de Koningin erover gaan twitteren?
Op uitnodiging van Hare Majesteit de Koningin brengen de president van Indonesië dr. Susilo Bambang Yudhoyono en zijn echtgenote mevrouw Ani Bambang Yudhoyono van woensdag 6 oktober tot en met vrijdag 8 oktober een staatsbezoek aan Nederland.
Zij bezoeken Den Haag, Leiden, Amsterdam en Wageningen. Tijdens het bezoek bouwen Indonesië en Nederland met de ondertekening van een partnerschap verder aan de gemeenschappelijke banden. In de toekomst werken beide landen nog intensiever samen aan onder andere de wederzijdse handelsbetrekkingen en uitwisseling op het gebied van cultuur en onderwijs.
De Koningin ontvangt president Susilo Bambang Yudhoyono en zijn echtgenote op woensdagochtend 6 oktober op Paleis Noordeinde, waar zij hen die avond een staatsbanket aanbiedt. ’s Middags ontmoet de president achtereenvolgens de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal en de minister-president, mr. dr. J.P. Balkenende. Na de ontvangst door de minister-president in het Torentje vinden delegatiebesprekingen plaats en ondertekenen de minister-president en president Susilo Bambang Yudhoyono een zogenaamde ‘Comprehensive Partnership’. Daarin zijn afspraken vastgelegd tot intensievere samenwerking op een groot aantal beleidsterreinen, zoals buitenlandse politiek, stabiliteit en veiligheid, mensenrechten, duurzame ontwikkeling, economische relaties, en sociale, culturele en onderwijsvraagstukken.
Donderdag 7 oktober leggen de Indonesische president en zijn echtgenote een krans bij het Nationaal Monument op de Dam te Amsterdam. In het stoomgemaal Cruquius wonen ze een bijeenkomst bij over de bescherming tegen hoog water en de nieuwe uitdagingen van de klimaatverandering voor het waterbeheer. Hier zijn ook Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, minister van Verkeer en Waterstaat, ir. C.M.P.S. Eurlings en Deltacommissaris, drs. W.J. Kuijken bij aanwezig. In Den Haag ontmoeten de Prins van Oranje, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden, president Susilo Bambang Yudhoyono, de minister-president en minister van Economische Zaken, mw. M.J.A. van der Hoeven, vertegenwoordigers uit het Nederlandse bedrijfsleven. Aan het einde van de middag brengen de president en zijn vrouw een bezoek aan de Universiteit van Leiden. De president houdt daar een toespraak. ’s Avonds bieden de president en zijn vrouw de Koningin als contraprestatie een diner aan omlijst door een cultureel programma.
Vrijdag 8 oktober brengen de president en zijn echtgenote, in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en prof. mr. Pieter van Vollenhoven, een bezoek aan Wageningen University & Research centre. Wageningen UR en Indonesië werken samen op verschillende terreinen, waaronder gezondheid, voedselproductie, visserij en biomassa. Het gezelschap laat zich informeren over de laatste ontwikkelingen en maakt afspraken over verdere samenwerkingsmogelijkheden. Ook ontmoeten zij Indonesische studenten.
Bron: Rijksvoorlichtingsdienst / Koninklijk Huis
[New Post] Programma staatsbezoek Indonesië – via #twitoaster http://www.indisch3.nl/2010/10/01/progra…
“Bezoek Yudhoyono op laatste moment geschrapt
(Novum) – Het bezoek van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono aan Nederland is op het laatste moment afgelast. Dat bevestigt een ingewijde in Indonesië. Hij liet vlak voor zijn vertrek op het vliegveld weten niet te gaan, omdat hij dreigt te worden opgepakt in Nederland.
De zuid-Molukse regering in ballingschap in Nederland heeft een kort geding tegen Yudhoyono aangespannen. De president zou zich schuldig hebben gemaakt aan schending van mensenrechten en aan mishandeling. Volgens de Indonesische krant The Jakarta Post heeft de Indonesische regering een brief naar premier Jan Peter Balkenende gestuurd over het uitstellen van het bezoek.
De Indonesische president zou woensdag beginnen aan een staatsbezoek aan Nederland. Het staatsbezoek zou tot en met zaterdag duren.”
Goed om te horen dat de huidige generatie van de zuid-Molukse regering in ballingschap actief is en wordt gesteunt vanuit de wijken, Mena Muria! Djalang terus!
Staatsbezoek afgelast:
De Indonesische ambassadeur Junus Effendi Habibi heeft dinsdagochtend op BNR Nieuwsradio bevestigd dat het staatsbezoek is uitgesteld. Volgens Habibi heeft het uitstel te maken met een kort geding dat tegen de president is aangespannen. Dat kort geding dient dinsdagmiddag om drie uur, en volgens Habibi ‘zou het toch niet prettig zijn als hij veroordeeld wordt’. Als het kort geding wordt afgelast kan Yudhoyono alsnog richting Nederland vertrekken.
Het kort geding – tegen de Nederlandse staat – is aangespannen door president in ballingschap John Wattilete van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS). De jurisprudentie van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag stelt echter dat een land het staatshoofd van een ander land niet mag oppakken.
De RMS houdt donderdag om twee uur een betoging op het Malieveld in Den Haag. “We willen vooral de schendingen van de mensenrechten door Indonesië onder de aandacht brengen”, aldus Wattilete. “Er zitten op dit moment 93 mensen gevangen omdat zij op vreedzame wijze hebben gedemonstreerd voor de Republiek der Zuid-Molukken (RMS). Amnesty International en Human Rights Watch hebben daarover gerapporteerd.”
Goed om te merken dat de zuid-molukse regering in ballingschap achter zijn idealen blijft staan en wordt gesteund door de wijken, een stem blijft geven aan de situatie op de Molukken zelf! Mena Muria!
Belachelijk dat een zogenaamde president in ballingschap zo’n reis kan verhinderen .
@eljafaka: hoezo? De RMS-president in ballingschap last het niet af..dat doet de president van Indonesië zelf..hij is gedagvaard; er is dus een aanklacht tegen hem ingediend bij de Nederlandse rechtbank. Ja, namens leden van de RMS in ballingschap, maar niet vanwege de RMS maar vanwege rapporten door Human Rights en andere internationale organisaties die van mening zijn dat de mensenrechten op de Molukse eilanden worden geschonden door mensen in dienst van de Indonesische overheidsinstanties. Wat is er dan belachelijk: iemand die zijn reis in luxe moet afzeggen, of een president die niet de verantwoordelijkheid wil nemen om een verklaring te geven over de situatie dat inwoners van zijn Republiek in sommige gebiedsdelen worden gediscrimineerd en achtergesteld?
@ eljafaka
Je begrijpt het natuurlijk niet he. Is niet erg, je brein is net zo groot als een katjang.
Het is juist de bedoeling juist dat hij zou gaan komen en door zelf niet te komen heeft de RMS-regering een maximaal resultaat behaald: publiciteit.
Wat wel belachelijk is dat een zogenaamd president van Indonesie, een land dat mensenrechten op grote schaal schendt, bloemetjes mag gaan leggen op het monument op de Dam.
Laat m maar komen, we zijn er klaar voor !