Soeda, al, die discussies over leeftijd.
Vanaf morgen heten de “Jonge Indo”-series op Indisch3.nl “3.0”. Dat heeft de redactie afgelopen weekend besloten, tijdens de maandelijkse redactievergadering. Hiermee komt een einde aan de discussies over leeftijd op Indisch 3.0.
Al vanaf de start van de allereerste serie, Jonge Indo in de Provincie, kregen we de vraag waarom we een leeftijdsgrens (36 jaar) hanteerden. We wilden – en willen – in de eerste plaats een online plek wilden zijn waar jonge Indo’s terecht konden. Voor 50+’ers was er al veel te vinden, zowel online als offline.
Onbedoeld sloten we met die leeftijdsgrens echter een grote groep 3.0’ers buiten: de derde generatie is namelijk divers samengesteld, met vroege vogels die inmiddels de 50 naderen en jonkies van 10 jaar. Met deze wijziging willen we onderstrepen dat we een platform zijn voor in elk geval de gehéle derde generatie Indische Nederlanders. Wij als redactie zullen erop letten dat de verschillende leeftijdsgroepen in de series voldoende aan bod komen.
Euh maar hoe zat het ook alweer met die generaties?
Vanuit de LV-INOG hebben wij dit discussie lang geleden al gehad. Je kunt de generaties op 2 manier bekijken nl. (a) (technisch gezien) vanuit de tempo dulu periode (voor de oorlog) zijn de 1ste generatie, 2de generatie is tot 15 augustus 1945, en de derde generatie hierna. (b) (cultureel gezien en dit hanteren wij als LV-INOG) 1ste generatie tot 15 augustus 1945 en de 2de generatie na 15 augustus 1945. Dus de derde generatie komen ongeveer eind jaren ’80/begin jaren ’90. Hierna is de 4de generatie..
Ik vroeg me af of de naamswijziging van de ‘jonge Indo in…’-reeksen niet het probleem verplaatst ipv oplost; dit omdat er onder die enkele vroegbloeiers van de 3de generatie die al de 50 naderen, sommigen al kinderen van 15-25 zullen hebben.
Het aanhouden van de leeftijdsgrens en de naam ‘jonge Indo’s in…’ zou ervoor zorgen dat zowel doelgroep als geïnterviewden van de artikelen verschuiven, óver evt. generatiegrenzen heen, ipv dat de lezersdoelgroep wordt vastgelegd binnen de grenzen van de 3e generatie (die, gezien de leeftijd van de 2de generatie vrijwel geen nieuwe aanwas meer krijgt).
Hoewel ik begrijp dat de 35-plus onder de 3e-generatie-lezers zich gepasseerd voelen als ze zich niet kunnen opgeven voor een serie of niet het verhaal dat ze willen vertellen kunnen insturen, vraag ik mij af of het afbakenen van de primaire doelgroep als ‘3.0 Indo’s’ het blog niet een statisch karakter geeft, terwijl een afbakening naar leeftijd voor een dynamiek zou zorgen, door de jonkies aan te spreken, w.o. ook de oudste vertegenwoordigers van de ‘vierde’ generatie. (Waarmee dat hele generatievraagstuk irrelevant zou worden gemaakt).
Ik ben geen voorstander van exclusieve clubjes, maar hoewel ik Indisch3.0 nooit heb gezien als uitsluitend vóór jonge Indo’s, dan toch wel dóór jonge Indo’s.